Tips&Tricks #6 – De barre winter

Het is inmiddels alweer december en het winterse weer laat zich weer gelden. De meeste motorrijders en de meeste circuitrijders hebben de motor weggezet. Het is echter wel belangrijk om jouw stalen ros niet zomaar in de schuur, garage of opslag onder een laken te dumpen, al is dat natuurlijk wel aantrekkelijk, maar het winter klaar maken van je fiets heeft ook een functie. Doordat je bijvoorbeeld de motor schoon maakt, zal je bijvoorbeeld eerder (aankomende) defecten en loszittende onderdelen tegen komen.
Bij het wegzetten van de motorfiets zijn er een aantal zaken die je standaard kunt doen.
Natuurlijk de accu loskoppelen en/of aan de druppellader hangen.
Wanneer je voor- en achterbokken bezit, is het ook wel slim om de motor van zijn wielen te halen. Dit voorkomt plakken van de banden aan de ondergrond. Verder is het verstandig om Forté in de benzine tank te doen, om de benzine te conserveren. Helemaal verstandig als je E10 tankt.
De remblokken kun je nog even controleren, zodat je ruim voor het nieuwe seizoen een set nieuwe remblokken kunt bestellen.
Waar je verder aan kunt denken om in de winter te doen, is een oliewissel van het motorblok inclusief oliefilter, afhankelijk van de hoeveelheid gereden kilometers.
Ook de voorvork olie verversen kan een goede set zijn en verzekerd een goede werking van de voorvering met verse olie. En niet geheel onbelangrijk, de remolie verversen, maar relatief kort voor het seizoen in verband met de hygroscopische eigenschap ( het aantrekken van vocht ) van de remvloeistof.
Wat helemaal een eenvoudige oplossing is, is je motor aanbieden voor winterstalling bij een motorzaak, waar bovenstaande zaken ook worden nagelopen.