Motorcentrum Almere, MotoDecal, Flevohost, Stickerloods, JFB-Racing,, Lourens van Urk

Raceverslag 19-05-2018: Race 3 ONK Supercup 1000 – Assen

Assen, 19 mei 2018

Vrijdagavond zijn we weer aangekomen en dit keer hadden we twee party tenten bij ons.
Onze blauwe tent, die al aan zijn 8ste seizoen trouwe dienst bezig is en een tent die we van Motorcentrum Almere tot onze beschikking hebben. Na een paar uur stond alles en zijn we op een stoel neergeploft. Nog even wat drinken en in de GPS laptimer gekeken en vervolgens snel gaan slapen.

Motorcentrum Almere, MotoDecal, Flevohost, Stickerloods, JFB-Racing,, Lourens van Urk
Fotocredits: Lourens van Urk

Om 10:23u staat de eerste kwalificatie training op het programma voor onze klasse. Na de testdag van 15 mei hebben we een goede richting gevonden voor een basisafstelling en een goed gevoel met de motor. De eerste training staat dan ook in het teken van dit goede gevoel uitbouwen en nette rondetijden te noteren. Ik kom in de vrije ruimte terecht op de baan en kan in een ritme komen. De 3e doorkomst noteren we een 49,9, om vervolgens 3 50ers op de klok te zetten. Uiteindelijk noteren we in de 1 na laatste ronde een 48,8, wat als een bevrijding voelt.
Vooral ook, omdat we op een band rijden, die een race en twee trainingssessies voor zijn kiezen heeft gehad.

Motorcentrum Almere, MotoDecal, Flevohost, Stickerloods, JFB-Racing,, Lourens van Urk
Fotocredits: Lourens van Urk

Om 12:41 begint de tweede kwalificatie. Voor deze sessie doen we een kleine aanpassing aan de motor om hem stabieler te krijgen bij het aanremmen van de bochten. Inmiddels heb ik de juiste versnelling ook in mijn hoofd zitten en als we de baan op rijden, komen we achter Michiel#77 en de enige echte Rintje Ritsma#60. Dit kon wel eens een mooi sleepje zijn 🙂
De eerste ronden noteren we direct een 49,2 en een 49,4 op de klok, maar ik merk vreemd genoeg dat ik inloop op beide heren. En dat kost eigenlijk alleen maar tijd. In de derde ronde besluit ik een gaatje te laten vallen, om zo weer ruimte te krijgen voor snellere rondetijden.
De ronde erna noteren we een 49,0 op de klok, maar de achterband begint te veel grip te verliezen. Ik heb nog wat tankslappers bij het uitkomen van de Strubbe ( bocht 5 ) en op een gegeven moment hangt er een gele vlag in de Ruskenhoek (bocht 6). Tot slot begint ook mijn benzine lampje te branden en na 2 ronden doorrijden besluit ik de pits maar eens op te zoeken.
Toch weer gekwalificeerd als laatste met de 48,8 van de ochtend sessie. Duidelijk dat hier de strategie op aangepast moet worden.

Motorcentrum Almere, MotoDecal, Flevohost, Stickerloods, JFB-Racing,, Lourens van Urk
Fotocredits: Lourens van Urk

Om 15:51 gaat het licht in de pitstraat op groen en rijden we onze opwarm ronde voor de race.
Op de grid aangekomen twijfel ik even of ik op p23 of p24 moet staan, omdat de rijder op p23 niet aanwezig is. Na kort “overleg” (handgebaren met de marshalls) wordt het p24 in het midden. Het ligt gaat vrij snel aan en ook eigenlijk best snel uit. Ik kom goed weg, maar maak wel een wheelie, wat tijd kost. Met 23 man stormen we op de Haarbocht af en ik kies de buitenkant. Hierdoor kan ik aardig om het gedrang aan de binnenkant heen sturen. Bij de Ossebroeken aangekomen flitst er vrij krap een BMW voorbij, zo snel dat ik niet eens kan zien wie het is… Michel#40 komt me op zijn nieuwe BMW voorbij, maar kan ik vrij snel weer voorbij komen. Vervolgens komt Michiel#77 me voorbij steken en ook Ritsma#60 heeft haast.
Ik kan aanpikken en er ontstaat een gevecht met Michiel#77 om het wiel van Ritsma#60.
Het tempo zit er goed in en in ronde 4 zie ik een 47,5 op de laptimer staan. YIIIIHAAAAAAA!!!!
De nieuwe Metzeler K1 op het achterwiel biedt de grip die ik vanmorgen niet had.
Na een aantal keren van plek wisselen met Michiel#77 komt hij nog eens voorbij en besluit ik even te volgen. Met Ritsma#60 als gangmaker, lopen we in op een groepje voor ons, waaruit uiteindelijke Yme-Jan#112 als een baksteen doorheen zakt… helaas kom ik hem niet snel genoeg voorbij en verlies de aansluiting met het groepje voor me. Iets later zie ik nog wel dat Michiel#77 uit valt, met een technisch probleem.
Na een paar ronden ‘alleen’ te hebben gereden komt Kenny#13 langszij op zijn BMW. Ik counter dezelfde ronde, maar Kenny#13 komt weer terug. Vanaf dat moment gaan de rondetijden weer met een halve seconde naar beneden, maar ik ben bij het uitkomen van de Ramshoek veel sneller dan Kenny#13. Ik besluit een aanval te plannen in de laatste ronde en kan dit 2 à 3 ronden ‘oefenen’ terwijl ik achter Kenny#13 rijdt. De laatste ronde begint en mijn missie is om in zijn wiel te blijven. In de Strubbe maak ik een klein foutje, waardoor ik wat terrein verlies, maar in de Ruskenhoek, Stekkenwal en de Bult kan ik weer naar het achterwiel komen.
Vervolgens kan de planning uitgevoerd worden, uitkomen Ramshoek heb ik veel meer snelheid en rijdt hem voorbij richting de GT. Hier parkeer ik voor mijn gevoel, maar kom er goed uit, totdat het voorwiel omhoog komt. Ik verwacht Kenny#13 onder me door, maar pak toch de 14e stek in de uitslag met een snelste ronde van 1:47,123 in de laatste ronde!

Motorcentrum Almere, MotoDecal, Flevohost, Stickerloods, JFB-Racing,, Lourens van Urk
Fotocredits: Lourens van Urk

Wat een geweldig resultaat na de moeizame eerste 2 wedstrijden! Ik ben trots op het hele team, dat we in 5 dagen tijd de motor goed hebben gekregen, zodat we op onze werkelijke snelheid mee kunnen strijden in de snelste klasse van Nederland. Het is nu aan mij om de rijtechniek te verbeteren en de rondetijden verder te laten zakken richting de 45ers. Maar dat gaat ons ongetwijfeld lukken! Op naar 16 juni voor race 4 in Supercup 1000 😀

Natuurlijk ook weer dank aan de sponsoren die ons ondersteunen:
Motorcentrum Almere
Motodecal
Stickerloods
Flevohost